Inspiration

När inspirationen tryter...

Det finns få saker som är så frustrerande som att inspirationen fattas! Särskilt jobbigt blir det om man vet att man vill skriva, eller rita, eller komponera, men inte vet vad. Här nedan hittar du tips på saker du kan göra för att få tillbaka lite inspiration och kreativitet i själen. Några förslag kanske inte alls funkar för just dig, andra kanske passar jättebra. Det är bara att prova sig fram.

 

¤ Ta en promenad!

Lång eller kort, musik eller inte, ensam eller i sällskap - det är helt upp till dig. Men att lämna skrivbordet en liten stund och gå ut gör att hjärnan får syre och kroppen kommer igång.

 

¤ Träffa vänner

Ät lite mat, spela spel, prata om pelargoner eller vad som helst. Idéerna kan dyka upp när du minst anar det.

 

¤ Prata om det

Berätta om din skaparkramp för någon. Kasta idéer fram och tillbaka, klaga lite, byt tankar.

 

¤ Lyssna på musik

Lyssna på musik du gillar, gärna hela album eller väl sammansatta spellistor. Be om tips från vänner och familj, så att du får lite nytt!

 

¤ Läs en bok

Ibland är det skönt att få kika på någon som redan har lyckats med uppgiften. Ta fram den där deckaren du inte hunnit läsa än eller läs om någon bok du verkligen älskar.

 

¤ Se en film

Även det här kan man göra med kompisar eller familjemedlemmar. Se något nytt och spännande eller något älskat och välsett. Eller varför inte gå på bio? Återigen, ge andra möjlighet att tipsa dig!

 

¤ Städa

Kavla upp ärmarna och börja skura! Att städa är ofta ett bra sätt att både tänka och inte tänka, samditigt.

 

¤ Rita, jamma, klottra

Känn dig inte tvingad att prestera något, bara låt fingrarna jobba och se vad som händer.

 

¤ Lyssna på/titta på/läs något gammalt

Det kan vara jätteroligt att se/höra sånt man gjorde för länge sen. Rota i arkiven och gläds eller förfäras över hur mycket eller lite du har utvecklats.

 

¤ Ät

Ibland är anledningen till hjärnsläppet inte konstigare än att du kanske inte har tillräckligt med näring i kroppen. Ät ett mellanmål, drick något och känn livsandarna återvända!

 

¤ Duscha

Det är alltid skönt att vara ren, så ge dig själv tid att skrubba skinnet ordentligt. En ordentlig schamponering senare är dina geniknölar gnuggade.

 

¤ Sov

Det råkar faktiskt vara så att våra hjärnor är mer aktiva när vi sover än när vi är vakna. Därför är det knappast förvånande att vi kan lösa problem i sömnen, som vi inte såg någon lösning på när vi var vakna. Kom ihåg, ditt undermedvetna försöker hjälpa dig! (Om du inte köper detta argument så säger vi såhär istället: mindre sömn = mindre underhåll av hjärncellerna = dåligt.)

 

¤ Forska / surfa

Ute i världen finns ofantliga mängder kunskap och du kan hitta ny kunskap nästan var som helst. Tre säkra ställen är: bokhyllan, biblioteket och internet. Ägna dig åt lite snabb läsning av udda fakta, eller lägg lite tid på att ta reda på mer info kring ditt eget intresse.

 

¤ Tvinga fram det

När inget annat hjälper: skriv. Till sist är det ju dit du måste komma, till själva skapandet. Sätt pennan till pappret eller fingrarna mot tangenterna. Skapa. Det behöver inte vara perfekt, det behöver inte ens vara bra, men det är i alla fall något och därför betydligt mer än vad du skapat tidigare under inspirationstorkan, eller hur? Du kan alltid gå tillbaka och justera senare.

Tea Time Tales

Här hittar du noveller, fanfiction och annat smått och gott.

Musiken jag aldrig hört

Att kunna prata med varandra är bara början...

Ikaros

Under Stockholms gator väntar äventyret...

En decembersaga

Småstad, julhandel och en oväntad förälskelse...